- De gemiddelde kosten van een datalek bij bedrijven en organisaties zijn opgelopen tot 4 miljoen euro, zo meldt het Amerikaanse technologieconcern IBM.
- Daarmee zijn die kosten in de afgelopen drie jaar met 15 procent gestegen.
- De onderzoekers stellen dat artificial intelligence (AI) en automatisering kunnen helpen met het opsporen en inperken van schade door datalekken.
- Lees ook: Nederlandse gemeenten nog nauwelijks voorbereid op nieuwe wet rond cybersecurity – die kan vanaf 2024 boetes tot €10 miljoen opleveren
De gemiddelde kosten van een datalek bij bedrijven en organisaties bedragen wereldwijd nu 4 miljoen euro. Dat schrijft het Amerikaanse technologieconcern IBM in een jaarlijks onderzoek naar de kosten van datalekken.
Volgens IBM is dat het hoogste niveau ooit gemeten in het achttienjarige bestaan van het rapport.
Daarmee zijn die kosten in de afgelopen drie jaar met 15 procent gestegen. Die kosten komen vooral voor rekening van het detecteren van lekken en het voorkomen van verdere schade aan bedrijven en organisaties, aldus IBM.
Bij het onderzoek werd door IBM grondig gekeken naar datalekken bij 553 organisaties tussen maart vorig jaar en maart van dit jaar. Volgens IBM werd bij de meeste onderzochte organisaties meer dan eenmaal een lek geconstateerd. Ook bleek dat organisaties die hogere kosten voor datalekken vaker doorberekenen aan klanten dan ze het beveiligingsbudget voor IT verhogen.
AI kan helpen financiële schade door datalek te beperken
De onderzoekers stellen dat artificial intelligence (AI) en automatisering kunnen helpen met het opsporen en inperken van schade door datalekken. De opstellers van het rapport stellen dan ook dat bedrijven en organisaties meer moeten investeren in AI en automatisering om lekken sneller boven water te halen en de schade in te dammen.
Bedrijven en organisaties die deze technologieën gebruiken, liepen volgens IBM ruim 1,6 miljoen euro minder schade op bij een datalek dan partijen die deze tools niet inzetten.
Meer over cybersecurity? Check ook deze stukken eens:
- Aanvallen van Russische hackers raken websites van Nederlandse havens
- Belangrijkste doel van criminelen die webshops hacken: afpersing om geld los te krijgen
- Toekomst cybersecuritybedrijf Fox-IT uit Delft op het spel: Brits moederbedrijf zet naar verluidt in op gedeeltelijke verkoop
- Fraude met mailtjes van criminelen die zich voordoen als burgemeester of gemeentesecretaris neemt toe
- Nederlandse bedrijven lopen naar eigen zeggen voor op het gebied van cybersecurity, maar maken het zichzelf onnodig moeilijk